Jdi na obsah Jdi na menu
 


KARTA: Prim kal.50, 32 mm, bílý šupinatý cifr, srdíčka konkávní, 8 zl. čísel plastických

Popis:

Ciferník bílý (bíle stříbřitý) s šupinatou texturou, srdíčkový vzor konkávní (zahloubený). Na rozdíl od konvexní verze je konkávní srdíčkový rastr ménĕ výrazný, ale působí uhlazenĕji a decentnĕji a připomíná více šupiny, po kterých je tento typ cifrů pojmenován. Hodinové indexy jsou tvořeny 12 plastickými arabskými číslicemi zlaté barvy, číslice "6" je neúplná, zasahuje do ní zahloubené pole vteřinové ručky.

prim-kal.50--bily-sup.-cifr--srd.-konk.--8-zl.cis.plast..jpg

Minutové indexy tvoří 1mm dlouhé tištěné černé čárky, u každé páté minuty zesílené. Reliéfní pole mimostředné vteřinové ručky je pod úrovní ciferníku, reliéf je tvořen soustřednými kruhy, přes které jsou natištěny 3mm dlouhé černé tištěné indexy po pěti vteřinách. Na rubu ciferníku je v místě zahloubení pole vteřinové ručky rovná plocha bez náznaku prolisu. V horní čtvrtině ciferníku je vycentrováno staré logo Prim 15 rubínů. Logo je černě tištěné přes texturu cifru, tj. není pro něj příprava v podobě malých plošek s vynechanou texturou. Na spodním okraji ciferníku pod minutovými indexy je černě vytištěn nápis CZECHOSLOVAKIA. Plocha ciferníku se zhruba od minutových indexů zaobluje směrem k okraji ciferníku dolů, okraj cifru je o 2mm níž než rovina cifru. Ciferník je z mosazi o síle 0,5mm. (Zná někdo ze čtenářů technologii výroby těchto šupinatých cifrů - alespoň v hrubých rysech?) 

Ručky

Pouzdro

Armovací kroužek

Sklíčko

Dýnko

Strojek: nejčastěji se v této variantě šupináčů nachází kalibr 50 typ 0111. Lze tedy usuzovat, že byly osazovány právě tímto typem strojku. Správný typ korunky je dvacetihrotá, o vnějším průměru ....mm a síle .....mm.

Ve výrobě byl tento typ soudě podle použitého strojku přibližně v letech 1962-1965. Vyroben byl v počtu ............tisíc kusů.